آیین نامه آموزش های آزاد
کلیات
مقدمه
دورههاي آزاد، شيوهاي است در راستاي گسترش و آسانی آموزشهاي همگاني و آشنا ساختن دوستداران معارف قرآن و اهلبیت (عليهمالسلام) و همخوان کردن آموختههای آنها با شرایط و مقتضیات زمان، با برتری صرفهجويي در زمان و هزينه.
به همین منظور مرکز آموزش مجازی در پرتو پشتیبانی های مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و فیلسوف برجسته حضرت آیتالله مصباح(دامت برکاته) پس از برگزاری موفق چندین دوره آزاد آشنایی با معارف اسلامی و با تمرکز بر شیوههای نوین آموزش از راه دور به شیوه آموزش مجازی؛ شیوه دیگری از اینگونه آموزش را بهصورت، کوتاهمدت و تکدرس اجرا مینماید.
ماده1. اهداف
1.1. آشنا کردن اقشار گوناگون با معارف اسلامی و تعمیق آن و زمینهسازی برای توسعه کمی و کیفی معارف اسلامی؛
1.2. استفاده از روشهای نوین آموزشی بهمنظور صرفهجویی در وقت و هزینه؛
1.3. ایجاد آمادگی برای ترویج، تبیین و دفاع از تعالیم و حقایق دینی در میان یکایک افراد جامعه؛
1.4. تقویت آگاهیهای دینی اقشار گوناگون در برابر تهاجم اعتقادی و فرهنگی با برگزاری دورههای بروز و کارآمد؛
1.5. ایجاد زمینه بهمنظور بهرهگیری از معارف اسلامی در جنبههای فردی و اجتماعی.
ماده2. تعاریف
مفاهیم برخی از اصطلاحاتی که در این آیین نامه بهکار میرود:
1.1. آموزش آزاد: آموزشی است که خارج از ضوابط دورههای رسمی بوده و برای بالا بردن اطلاعات دینی و تبین معارف دین ارائه شود و به فراگیر در پایان دوره گواهی داخلی پایان دوره ارائه میگردد.
1.2. آموزش مجازي: به آموزشي كه با استفاده از بستر نرمافزاري و سختافزاري الكترونيكي در قالبخط سیر آموزشی، چندرسانهای، لوحهاي فشرده، ويدئو كنفرانسها و مواردي از اين قبيل ارائه ميشود، آموزش مجازي ميگويند.
1.3. دورههای عمومی: مجموعه دروسی هستند که عموم علاقمندان و بدون پیشنیاز خاصی امکان تحصیل در آن را دارند.
1.4. درس گفتار تخصصی: مجموعه دروسی هستند که برای علاقمندان با حداقل سطح تحصیلات کارشناسی و با هدف دانش افزایی ارائه میشود.
1.5. تک درس: آموزش یک عنوان درسی است که شامل دو گروه عمومی و درس گفتار تخصصی میشود.
1.6. دوره های ویژه: آموزش برخی از دروس به مخاطبان خاص با شرایط ویژه و خارج از ضوابط دوره های عمومی و درس گفتار تخصصی اطلاق می شود.
1.7. فراگیر: به آن دسته از مخاطباني گفته مي شود كه در دورههاي آزاد مرکز آموزش مجازی و نیمهحضوری به تحصیل میپردازند.
1.8. مدت مجاز تحصیل: زمان مشخص و محدودي است که طی آن دانشپژوه ملزم است دوره را بهصورت کامل و طبق ضوابط مصوب در آییننامه بگذراند که در دورههای عمومی و درس گفتار تخصصی متفاوت میباشد.
1.9. آزمون پایان دوره: آزمونی است که در پایان هر دوره تحصیلی برای هر درس ارائهشده در آن دوره برگزار میشود.
1.10. گواهی پایان دوره: مرکز به دانشپژوهاني که دوره را بر اساس ضوابط و آييننامههاي اين مرکز بگذرانند، گواهی یا مدرک معتبر پایان دوره اعطاء ميکند.
شرایط پذیرش و نامنویسی
ماده3. پذيرش در دورههاي آزاد مجازي، منوط به شرايط پذيرشي اعم از جنسيت، نظاموظيفه، سن، مذهب و مانند آن نيست و همه علاقهمنداني كه امكانات نرمافزاري و سختافزاري برای گذراندن دورهها را دارند، ميتوانند در اين دورهها ثبتنام کنند.
ماده4. نامنویسی در طول سال بهصورت اينترنتي و از طریق تارنمای (سایت) مرکز آموزش مجازی اجرا ميشود.
ماده5. ثبت نام با دریافت نام کاربری (برای اولین مرتبه ثبت نام) و کد رهگیری (برای دفعات بعدی) نهایی و کامل است و مرکز در برابر نامنویسیهای ناقص و نادرست، هيچگونه مسئوليتي نخواهد داشت.
ماده6. در صورت ثبت اطلاعات غلط در فرم ثبت نام هیچگونه مسئولیتی برعهده مرکز نیست.
ماده7. فراگیران تا پایان دوره، مهلت دارند با مراجعه صفحه پورتال خود نسبت به تکمیل اطلاعات و بارگذاری مدارک مورد نیاز اعم از عکس پرسنلی و تصویر کارت ملی اقدام کنند تا فرآیند صدور گواهینامه پایان دوره آن ها دچار مشکل نشود.
مدت زمان تحصیل
ماده ۸. حداکثر زمان تحصیل برای تک درس ها و دوره ها به ترتیب 6 و 12 ماه است که شامل آزمون پایانی هم می شود.
تبصره: اگر مهلت تحصیل فراگیری به واسطه شرکت در کلاس آنلاین تمام شود، این مدت تا 2 هفته بعد از آخرین جلسه کلاس تمدید میشود. البته این مدت فقط برای همان درس تمدید میشود نه درس دیگر دوره.
ماده ۹. در صورتی که دانش پژوه نتواند در این بازه زمانی اقدام به گذاراندن دوره و شرکت در آزمون پایانی خود نماید، این مدت فقط تا یک هفته پس از درخواست فراگیر قابل تمدید است.
ماده ۱۰. ثبت نام همزمان در چند دوره توسط متقاضی امکان پذیر میباشد به شرط آنکه موارد ماده ۸ را رعایت نماید.
ماده ۱۱. بعد از دریافت منابع آموزشی و ورود به lms، امکان انصراف از سیستم آموزشی وجود ندارد.
نظام آموزشی
ماده 12. ارزش هر درس با تعداد جلسات و ساعت تدریس آن درس سنجیده میشود و قبولی یا ردی فراگیران در یک درس، به همان درس محدود است.
ماده13. انواع دوره های آموزشی این مرکز شامل موارد ذیل می شود:
13.1. دوره های تکدرس: دوره هایی که شامل یک عنوان درسی به میزان 2 واحد که مدت تحصیل آن 6 ماه می باشد.
13.2. دوره های عمومی: این دوره ها شامل چند عنوان درسی می باشد و مدت زمان تحصیل در آن نیز 12 ماه می باشد.
13.3. دوره های ویژه: دوره های که برای مخاطبان خاصی برگزار می شود.
ماده14. تدریس در مرکز با بهرهمندی از بستر نرمافزاري و سختافزاري الكترونيكي است و با توجه به شیوه آموزش مجازی امکان مراجعه حضوری و رفع اشکال حضوری برای دوره های عمومی و درس گفتار تخصصی وجود ندارد و دانش پژوه میتواند از سامانه دروس قسمت کلاس آنلاین یا پیامگاه که برای هر درس موجود است استفاده نماید تا اساتید مربوطه پاسخگوی آن ها باشند.
هزینه شرکت در دوره
ماده15. هزینه شرکت در دوره ها با تصویب شورای مدیران تعیین میشود و فراگیران میبایست در زمان نامنویسی آن را بپردازند.
ارزیابی تحصیلی
ماده16. سنجش فراگیر در هر درس بر اساس آزمونهای پایانی، نمرهای است که عددی بین صفر تا بیست را تشکیل میدهد.
ماده17. آزمون دروس به صورت مجازی برگزار می شود و نوع آن (چهار گزینه ای یا تشریحی) به صلاحدید استاد مشخص میشود و در موقع ثبت نام اطلاع رسانی می گردد.
ماده18. حداقل نمره قبولی در هر درس 10 است و معدل نمرات فراگیر در پایان دوره نباید کمتر از 12 باشد.
تبصره1. نمره قبولی درسها در کارنامه فراگیر ثبت و در میانگین دوره، منظور میشود.
تبصره2. معدل نمرات با فرمول جمع نمرات تقسیم بر جمع تعداد دروس محاسبه میشود.
تبصره3. دانشپژوهي که طبق اين ماده موفق نشود میانگین نمره قبولي (12) در مجموع واحدهاي دوره مربوط را به دست بیاورد، در صورت تمایل میتواند با برگزیدن دروسی زیر 12 شده است بهصورت تکدرس و قبولی در آنها، دوره را کامل کند.
گواهینامه پایان دوره
ماده19. فراگیری که همه دروس دوره را بر اساس برنامه مصوب و مقررات این آییننامه با موفقیت گذرانده باشد، گواهینامه پایان دوره دریافت میکند.
تبصره: به دورههای تک درس گواهینامه پایان دوره تعلق نمیگیرد و تنها تأییدیه قبولی آن درس داده میشود.
ماده20. تاريخ پایان دوره، زمانی است که فراگیر در آخرین آزمون شرکت و نمره قبولی به دست آورده باشد.
ماده21. فرآیند صدور گواهينامه پایان دوره طبق موارد ثبت شده توسط فراگیران در زمان ثبت نام، پس از قبولی در تمامی دروس به صورت خودکار (اتوماتیک) انجام می شود و نیازی به درخواست فراگیران نیست.
ماده22. چنانچه افرادی در طول دوره یا بعد از آن درخواست صدور مدرک داشتند، پس از ثبت درخواست متقاضي و تأیید مدارک مورد نیاز و پس از تسویه مالی صدور مدرک امکانپذير است.
ماده23. مدارک صادره حاوی کد اعتبار سنجی است تا در مواقع نیاز اعتبار مدارک از مرکز استعلام گردد.
ماده24 . بررسی اعتبار مدارک صادره به صورت اینترنتی و از طریق آدرس انجام می گردد.
ماده25 . گواهینامه ها به هیچ عنوان معادل گواهی مهارت فنی حرفه ای، مهارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدارک آموزش عالی آزاد، دانشگاه جامع علمی کاربردی، وزارت بهداشت و مدارک دانشگاهی مانند لیسانس، فوق لیسانس و غیره و یا مدارک وزارت آموزش و پرورش همچون دیپلم نمی باشد و صرفا به معنی سپری نمودن یک آموزش مجازی و الکترونیکی محور بوده و معادل و هم تراز هیچ یک از مدارک آموزشی ارگان های علمی کشور نیست.
ماده26. فراگیران موظفند قبل از ثبت نام تحقیق کنند که گواهینامه های صادره مرکز در جهت مقصود آنان (مانند ادامه تحصیل، ارتقاء شغلی و…) قابل ارزشیابی مقصد می باشد یا نه. زیرا مرکز هیچ مسئولیتی در این زمینه بر عهده ندارد.
متفرقه
ماده27. کلیه مقررات بیان شده ویژه دوره های عمومی و درس گفتار تخصصی است. بر این اساس قوانین و ضوابط دوره های ویژه با توجه به تفاهم نامه موجود یا صلاحدید مرکز قابل تعریف و یا تغییر است. مواردی همچون: هزینه، نوع کلاس، نوع امتحان، مدت زمان تحصیل، صدور مدرک
ماده28. این آیین نامه در 28 ماده و 3 تبصره تنظیم شده و در تاریخ 1397/07/29 به تصویب شورای مدیران مرکز آموزش مجازی و نیمهحضوری رسیده است.